Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165
Caredate - psychologen
Caredate - psychologen
Vragen aan of over Caredate? Bel 085-065 3165

Bezuinig niet op je zorgpolis

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2020 bekend gemaakt. De premies wijzigen nauwelijks, wel gaat de collectiviteitskorting fors omlaag. Minstens 60% van de Nederlanders gaat dus meer premie betalen. Voor veel mensen zal dit aanleiding zijn om rond te kijken en eventueel over te stappen. Ons advies: wees kritisch, maar bezuinig niet op je zorgpolis.

Natuurlijk kan je op allerlei manieren polissen vergelijken en op zoek gaan naar de allerlaagste premie. Of dat slim is? In grote lijnen bieden zorgverzekeraars twee soorten polissen aan: de naturapolis en de restitutiepolis. De naturapolis is de goedkoopste, voor een restitutiepolis betaal je gemiddeld zo’n 8 tot 9 euro per maand meer. Waarom zou je dat laatste doen? Heel simpel: een restitutiepolis geeft je veel meer ruimte om zelf je zorgverlener te kiezen.

Restitutiepolis: vrije keuze

Waarom is die vrije keuze belangrijk? Stel: je wordt verwezen naar een zorgverlener en je komt op een wachtlijst. Dat vind je geen goed idee en je gaat, zoals steeds meer mensen doen, zelf op zoek. Als de zorgverlener die je gevonden hebt geen contracten heeft met je zorgverzekeraar dan moet je, als je een goedkopere naturapolis hebt, een deel van je behandeling zelf betalen. Dat kan gaan om honderden euro’s. Heb je een restitutiepolis? Dan wordt je behandeling wel volledig vergoed en heb je die wat hogere premie heel snel terugverdiend.

Neem geen hoger eigen risico

Ook in 2019 hadden wij met enige regelmaat cliënten aan de telefoon die vonden dat de zorgverzekeraar wel erg weinig vergoedde. Wat bleek? Ze hadden gekozen voor een vrijwillig eigen risico van 885,-. In veel gevallen kan je het wettelijk eigen risico van 385,- (wat voor iedereen geldt) vrijwillig ophogen. Dan bespaar je wat premie. Dat lijkt slim, behalve als je echt zorg nodig hebt. Dan weegt die besparing lang niet op tegen de extra kosten door dat hogere eigen risico. Ons advies is daarom: neem geen hoger eigen risico. Tenzij je geld in overvloed hebt. Maar dat is weer een heel ander verhaal!

terug naar het overzicht

Nico Kamminga