Sterker in je schoenen staan

Je vindt het moeilijk om voor jezelf op te komen, je altijd zo goede ideeën en argumenten naar voren te brengen en vooral: grenzen te stellen en ‘nee’ kunnen zeggen. Dat gaat steeds weer ten koste van je zelfvertrouwen en je motivatie. Wij helpen je graag om sterker in je schoenen te staan, zodat je de inspirerende collega en partner bent die je zo graag wilt zijn.

Samen aan de slag

Een Caredate-psycholoog gaat samen met je aan de slag en kijkt allereerst waarom je nu eigenlijk in dergelijke situaties verzeild raakt. Aan de hand van je eigen ervaringen oefen je samen de diverse rollen waarin je op je werk (en in andere situaties) regelmatig mee te maken hebt. Zo leer je ook om anderen aan je te verbinden. Met vertrouwen. Want daar gaat het allemaal om.

Assertiviteit: zelfvertrouwen en motivatie

Assertiviteit is opkomen voor jezelf, passend bij de situatie, met respect voor anderen. Assertief gedrag is vooral voor meer verlegen en introverte mensen lastig. Die laten zich vaak de mond snoeren of commanderen en vermijden conflicten, waardoor anderen altijd hun zin krijgen. Dit kan leiden tot stress of overspannenheid. Het gaat om vertrouwen en het leggen van verbinding met andere mensen. De Caredate-psycholoog helpt je daarbij. Op de manier die het beste bij je past.

Eli Bos
Mijn doel is om samen met de cliënten problemen te analyseren en via een korte behandeling te verbeteren en/ of op te lossen.

Dit programma bestaat gemiddeld uit 6 gesprekken. Uiteraard kun je tussentijds contact houden met je psycholoog via Skype en via je beveiligde pagina myCaredate. De kosten per persoonlijk gesprek bedragen € 75,-. Dat betaal je steeds vooraf.
Op basis van deze indicatie kost het totale programma 6 x € 75,- = €450,-.

Tijdens de sessies wordt ingegaan op de oorzaken van subassertief gedrag. Dit gedrag kan bijvoorbeeld te maken hebben met de opvoeding, overheersende denkbeelden en een gebrek aan sociale vaardigheden. Een belangrijk aspect hierbij is de lichaamstaal. Met andere woorden: het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook over hoe je het brengt. Als je anderen van een mening of idee wilt overtuigen, dan is het zaak om die met een zekere overtuiging te kunnen presenteren. Tijdens de sessies zal dat geoefend worden met voorbeelden en rollenspellen. Reken er op dat je na iedere sessie weer het nodige huiswerk meekrijgt van je psycholoog!

Bij voldoende belangstelling zullen de psychologen die zich via CAREDATE presenteren ook groepssessies gaan organiseren, zodat je in breder verband kunt gaan oefenen en ook met anderen ervaringen kunt uitwisselen.

Evenwicht tussen niet-assertief en agressief
Assertief betekent dat je opkomt voor je eigen mening, rechten en standpunten met respect voor je gesprekspartners. Direct, eerlijk en gepast, zonder dominant of agressief te zijn. Je weet juist om anderen aan je te verbinden. In feite is assertief gedrag het evenwicht tussen twee uitersten: niet-assertief (ook wel ‘subassertief’ genoemd) en agressief gedrag. Beide uitersten leveren geen goed gevoel op.

Mensen verbinden
Subassertieve mensen nemen bijvoorbeeld vaak het werk van anderen over en melden problemen pas als het veel te laat is. Met stress en (over)spanning tot gevolg. Agressieve mensen walsen over andere mensen heen, soms zelfs zonder dat in de gaten te hebben. Dit leidt tot reacties, conflicten en uitsluiting. Ook met agressief gedrag maak je geen vrienden. Zoals gezegd: het gaat om verbinding tussen mensen. Dan krijg je dingen voor elkaar.

Kenmerken assertiviteit Evenwicht, verbinden. Wat betekent assertiviteit in de praktijk? Kort samengevat:

 • Het duidelijk kunnen formuleren van je eigen wensen
 • Voor jezelf spreken, je eigen mening durven geven en niet wat een ander wil horen
 • De discussie durven aangaan, conflicten niet uit de weg gaan
 • Emoties kunnen en durven uiten
 • Complimenten kunnen geven en ontvangen
 • Verzoeken durven weigeren, dus ‘nee’ zeggen

De Caredate-psycholoog helpt je graag met die ‘sterke schoenen’ door met je te werken aan vertrouwen en verbinding.

Kort samengevat is het gewenste resultaat na de sessies:

 • Je presenteert je standpunten op een daadkrachtige manier
 • Je bent beter zichtbaar binnen de organisatie/gezelschap
 • Je stelt grenzen aan onacceptabel gedrag en gaat conflicten niet uit de weg
 • Je geeft effectief feedback, direct, open en duidelijk
 • Je hebt meer grip op je emoties, durft je te laten kennen en je gevoelens en kwetsbaarheid te tonen