Op weg naar een andere weg

Tijd om iets anders te gaan doen. Je loopt er al een tijdje mee rond. Het is een grote stap, zeker als je de zaken goed voor elkaar hebt. Je hebt nu eenmaal, zoals iedereen, je eigen verwachtingspatronen en gewoonten en die zijn lastig te doorbreken. Wij helpen je graag op weg naar een andere weg. Vertrouwd, met persoonlijke en diepgaande gesprekken. Zodat je iets gaat doen waar je wel blij van wordt. En je partner, kinderen, familie en vrienden trouwens ook.

Samen aan de slag

Een Caredate-psycholoog gaat samen met je aan de slag en helpt je vooral om de eindbestemming te bepalen. Met gesprekken en analyses, waarin je ook regelmatig een spiegel krijgt voorgehouden. De stap naar een nieuwe uitdaging maak je niet zomaar. En bovendien moet je de weg er naar toe zelf bewandelen. Zo kan het gebeuren dat de nieuwe bestemming dichterbij is dan je zelf vooraf dacht.

Neem het roer in eigen hand

Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Die vraag hoor je steeds vaker. Van twintigers en dertigers die de overvolle zakelijke en privéagenda’s beu zijn, en van veertigers en vijftigers die hun werkzame leven anders willen invullen. Gemotiveerd door ‘een zinvolle bijdrage leveren’, ‘minder stress, meer plezier’ en ‘geld is ook niet alles’. Neem met de Caredate-psycholoog het roer in eigen hand, op de manier die het beste bij je past. En ervaar dat de weg naar je nieuwe uitdaging minstens zo interessant is als het eindresultaat.

Milena Mitic
Mijn vak is mijn passie. Ik heb een hart voor andere mensen en streef ernaar de beste psychologische zorg te leveren. Het geeft mij voldoening om een bijdrage te kunnen leveren aan het bevorderen van het welzijn van anderen. Uitgangspunt voor de invulling van de zorg zijn de behoeften van de cliënt.

Dit programma bestaat gemiddeld uit 6 gesprekken. Uiteraard kun je tussentijds contact houden met je psycholoog via Skype en via je beveiligde pagina myCaredate. De kosten per persoonlijk gesprek bedragen € 75,-. Dat betaal je steeds vooraf.
Op basis van deze indicatie kost het totale programma 6 x € 75,- = €450,-.

Iets heel anders gaan doen. Een carrièrewending of voor jezelf beginnen? Zeker dat laatste is zeer populair. Voordat je dergelijke grote beslissingen neemt, is het allereerst belangrijk om stil te staan bij de oorzaken van je vraag. Denk je aan: waarom ben je erop uit gekeken en: wat maakte het eerst juist zo leuk en nu niet meer? De antwoorden op deze vragen geven al de nodige richting voor de toekomst. Daarna komt de stap om diepgaand te analyseren welke richting je uit kan gaan. Dat kan bijvoorbeeld op basis van een persoonlijke SWOT-analyse. Je persoonlijkheid is in dat kader bepalend. Een voorbeeld: ‘voor jezelf beginnen’ is de grote wens van veel mensen. Echter: kun je dat onzekere, soms ook wat eenzame en ‘zelfstartende’ bestaan wel aan? Is dat echt wat voor jou? Of is het toch beter om een betrekking te zoeken op een ander niveau en in een andere branche? En zo ja, waar dan?

Daarnaast geldt dat, wanneer we het hebben over ‘zingeving’ en nieuwe energie, de nieuwe activiteiten zich niet alleen hoeven te beperken tot de werksfeer. Je kunt ook, samen met je psycholoog, zoeken naar andere uitdagingen in je vrije tijd en verhoudingen met mensen om je heen. Welke vrienden of vriendinnen geven je nu juist energie en waarom is dat eigenlijk zo? Tot slot: over energie gesproken: fitheid en gezondheid, ook uiterlijk, leveren een belangrijke bijdrage aan het zelfvertrouwen om nieuwe stappen te zetten.

Als professional wil je effectief en succesvol zijn. Steeds beter worden. Zo kan het op een gegeven moment gebeuren dat je, na een lange periode van keihard werken, min of meer bent uitgekeken op je dagelijkse activiteiten. Je krijgt er geen energie meer van. Dat kan worden veroorzaakt door:

  • Een gebrek aan uitdaging
  • De activiteiten sluiten steeds minder aan bij je interesse
  • Je mist ‘het goede gevoel’, je wilt meer bijdragen aan je omgeving of de samenleving
  • Je wilt zelfstandiger in het leven staan, zelf de koers bepalen

De vraag: wat dan wel?
Bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging gaat het om uitersten. Zeker wanneer je je in een comfortabele positie (met mooie baan en salaris) bevindt. Die uitersten zijn:

  • Kan ik in mijn huidige positie de situatie zo naar mijn hand zetten dat ik wel voldoening uit mijn werk haal?
  • Moet ik een grote stap maken en iets heel anders gaan doen, bijvoorbeeld zelfstandig gaan ondernemen (de grote wens van veel mensen)?

Vooral die laatste vraag is een belangrijke, want wat ga je dan doen en hoe? Een Caredate-psycholoog kan je helpen bij het vinden van het antwoord op deze vraag.

Stapsgewijze aanpak
Bij het vinden van een nieuwe uitdaging is de frisse blik van een professional nuttig om structuur en nieuwe inzichten te krijgen. Zeker als je al langer in een bepaalde positie zit. Dan is het lastig om ‘van buitenaf’ naar jezelf te kijken. Wordt de wens voor een ‘nieuwe uitdaging’ wel gedreven door de juiste motieven? Ben je wel geschikt om te gaan ondernemen? Je krijgt de spiegel voorgehouden en werkt samen met de Caredate-psycholoog aan de juiste weg naar een nieuwe situatie.

De sessies zijn geslaagd als je voor jezelf een duidelijk toekomstbeeld hebt (horizon voor de komende 5 jaar) en de structuur voor ogen hebt hoe je dit gaat aanpakken. Van het grootste belang is dat je voor de nieuwe uitdaging voldoende zelfvertrouwen hebt opgebouwd. Populair gezegd: je gaat er voor de volle 100% voor!