veel gestelde vragen

De psychologen die zich via Caredate presenteren beschikken over actuele ervaring en kennis op hun vakgebied. Deze vaak ook wat jongere talenten vormen een uniek netwerk waarin zij op elkaar bouwen en regelmatig kennis en ervaring uitwisselen. Daarbij worden zij begeleid door ervaren psychologen. Bij hen kunnen zij met hun vragen terecht, worden zij regelmatig bijgepraat over de ontwikkelingen in hun vak en de meest effectieve werkmethoden. Daarnaast zijn de psychologen die zich via Caredate presenteren lid van het NIP, het Nederlands Instituut voor Psychologen, de grootste beroepsvereniging. Daarmee bevestigen zij ook dat zij volgens de beroepscode werken. Uiteraard speel je zelf ook een rol in de kwaliteitsbewaking. Wij vragen je om de sessies te evalueren, zodat we strak kunnen bijsturen bij een slechte beoordeling. We werken niet met ‘ratings’ (de bekende sterretjes). Waarom? Uit respect voor mensen en omdat je bijna nergens minder dan 4 sterren tegenkomt. Caredate gaat liever voor persoonlijke kwaliteitsbewaking.
De psychologen die zich via Caredate presenteren hebben een afgeronde masteropleiding en beschikken over actuele kennis en ervaring op hun vakgebied. Voordat zij zich op de website kunnen presenteren vindt er een uitgebreide ‘intake’ plaats. In de meeste gevallen is hun werk via Caredate een parttime aanvulling op hun werk in een instelling of in een praktijk met psychologen. Daarnaast komt uit onderzoek naar voren dat jonge psychologen met een goede werkervaring minstens zo effectief met hun cliënten werken als psychologen die al vele jaren ‘in het vak zitten’. Zij begrijpen juist als geen ander de klachten die worden veroorzaakt door de veranderende maatschappij, die zich bijvoorbeeld regelmatig uiten in burn-out klachten. Daarnaast zorgen zij, in samenwerking met ervaren psychologen, op professionele, eigentijdse en inspirerende wijze voor hun ondersteuning. Dit past bij de verfrissende aanpak van Caredate, waarin het belang van jou als cliënt centraal staat.
Caredate werkt niet met standaardprogramma’s op basis van de bekende diagnoses. Wij gaan uit van jouw vragen, problemen en wensen en stemmen daar de aanpak, volledig op maat, op af. We stoppen niet in hokjes en willen geen stempels plaatsen. Ook tijdens de sessies blijf je zelf ‘in control’. Uiteraard werken de psychologen volgens de meest gangbare methoden, zoals de in het vak zo bekende Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) en andere actuele methoden die zijn opgenomen in de ‘groene lijst’ van het Kenniscentrum GGZ van Zorgverzekeraars Nederland. Welke methode, dat hangt af van het programma dat je met je Caredate-psycholoog afspreekt. En de psycholoog die je verder helpt. Iedere professionele psycholoog heeft een eigen aanpak en net weer even een andere ervaring en visie op het vak. Dat willen we graag stimuleren.
Voor Caredate heb je geen verwijzing nodig van je huisarts. Je kunt via Caredate direct contact leggen met een psycholoog en samen aan de slag gaan. Caredate werkt graag samen met huisartsen als aanvulling op de dienstverlening die zij bieden (de zogeheten POH GGZ). Je kan je huisarts om een verwijzing naar Caredate vragen. Dat is ook belangrijk als je in aanmerking wilt komen voor een eventueel (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten via je zorgverzekeraar. Diverse huisartsen hebben op dit moment wachtlijsten voor psychologische hulp. Bij Caredate kan je meteen terecht.
Caredate werkt niet volgens vastomlijnde standaardprogramma’s omdat we je niet in een hokje willen stoppen. Bijvoorbeeld: een burn-out kan worden veroorzaakt door problemen op je werk, maar bijvoorbeeld ook omdat je te maken hebt met relatieproblemen, angsten of sombere gevoelens. De Caredate-psycholoog onderzoekt dit samen met jou. We noemen het stemmingen om een eerste uitgangspunt te hebben. Het gaat om jouw gevoel, het idee wat het beste bij je past. Dat bepaal jij. Op basis daarvan zoekt de Caredate-psycholoog met jou naar de verdieping en ontstaat een aanpak die het beste bij je past.
Caredate is gericht op resultaat; je moet er beter van worden. Met de indicaties voor het aantal gesprekken heb je een doel; je werkt samen met de Caredate-psycholoog veel effectiever naar dat resultaat toe, het wordt minder vrijblijvend. De indicaties zijn mede vastgesteld op basis van de kennis en ervaring van senior psychologen. Zij hebben het aantal gesprekken aangegeven waarna zichtbaar resultaat moet kunnen worden geboekt. Daarnaast krijg je met deze indicaties goed zicht op de kosten van het programma. Uiteraard wordt het aantal gesprekken in overleg vastgesteld. Soms minder, soms meer. Dat laatste bijvoorbeeld als je het gevoel hebt: ‘ik ben er bijna, zou nog graag een paar aanvullende gesprekken willen hebben’. Uiteraard worden daar dan goede en duidelijke afspraken over gemaakt.
Dat bepaal je in overleg met je Caredate-psycholoog. Dat kan mogelijk bij je thuis, op kantoor, wandelend in de natuur of op een andere locatie. Mogelijk heb je een speciale wens en vaak heeft de Caredate-psycholoog daar ook een goed idee voor. Voor alle duidelijkheid: Caredate is geen instelling in de traditionele zin van het woord en heeft dus geen gebouwen of kantoren. Je bent dus niet aan een bepaalde locatie gebonden.
De psychologen die zich via Caredate presenteren beschikken over een uitstekende kennis en ervaring als het gaat om de meest voorkomende vragen. Voor bepaalde vragen en problemen is zeer gespecialiseerde ervaring en kennis nodig. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij schizofrenie, borderline en zelfmoordneigingen. Die hulp kan en wil Caredate je niet bieden. Wij verwijzen bij deze vragen bij voorkeur naar je huisarts, die je dan verder kan helpen richting deze gespecialiseerde zorg.
Als je niet tevreden bent dan kan dat altijd. Je zit bij Caredate nergens aan vast. Ook na het kennismakingsgesprek kan het gebeuren dat de ‘klik’ er niet is. Eventueel kan je dan via CAREDATE contact zoeken met een andere psycholoog.
Laagdrempelig, goed en snel, dat zijn belangrijke uitgangspunten van Caredate. Daarom is, als je aanmeldt bij Caredate, het opgeven van je mailadres (en liefst ook telefoonnummer) voldoende. Met andere woorden: wij vragen je niet het hemd van je lijf. Dus kunnen we ook geen controle op je kredietwaardigheid doen. Bovendien willen wij de psychologen die zich via CAREDATE presenteren niet belasten met vragen over incasso en andere geldzaken. Zij moeten zich voor 100% kunnen concentreren op waar je voor komt; weer sterker en positiever in het leven staan.